Mondhygiënische hulpmiddelen
Voor gezond tandvlees en een succesvolle uitkomst van de parodontale behandeling is het op de juiste wijze schoonmaken van je gebit het allerbelangrijkste. Om dit optimaal uit te voeren begeleiden we je en voorzien we je van de nodige instructies, maar we willen je ook ondersteunen in de aanschaf van de juiste mondhygiënische hulpmiddelen.
Daarvoor bieden wij deze in onze praktijk aan, zodat je de hulpmiddelen op een laagdrempelige manier kunt aanschaffen, want niet alle producten die wij adviseren zijn elders even gemakkelijk te verkrijgen. Daarnaast bieden wij de beste producten aan, die zich klinisch maar ook wetenschappelijk hebben bewezen.
Verder willen we je de hulpmiddelen ook tegen zo laag mogelijke kosten aanbieden, echter wij kunnen niet concurreren tegen de actieprijzen van grote winkelketens of online aanbieders. Onderstaand tref je een overzicht aan van de hulpmiddelen die wij in onze praktijk adviseren en welke je wel √ of niet X bij ons kunt aanschaffen.
X Elektrische tandenborstel
Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische tandenborstel het gebit beter schoonmaakt dan een handborstel, maar je moet er wel mee leren omgaan voor het beste resultaat. Een elektrische borstel is gemakkelijker in gebruik, omdat je zelf geen poetsbeweging hoeft te maken, en voorkomt bovendien beter dat je te hard poetst, want je hoeft alleen maar de borstel vast te houden en onder de juiste hoek op de tand te plaatsen. Verder bereik je dankzij de hoge toeren van de elektrische borstel een beter effect en daarmee een succesvoller behandelresultaat. Wij bevelen voor de keuze van een elektrische borstel eentje aan met een ronde borstelkop, omdat deze beter om de contouren van je tanden en kiezen geplaatst kan worden,
Wij bieden geen elektrische tandenborstels meer aan in onze praktijk, maar je kunt uiteraard voor advies altijd terecht bij onze baliemedewerkers of jouw eigen behandelaar.
√ Opzetborstels
Voor een schoon gebit en gezond tandvlees is niet alleen de vorm van de borstelkop belangrijk maar ook het type haren, omdat het belangrijk is dat je niet alleen de aanwezige tandplaque optimaal verwijdert, maar ook het tandvlees onbeschadigd laat. Naast een reguliere borstelkop voor jouw elektrische borstel is er ook een speciale opzetborstel, de Interspace genaamd, voor het reinigen van wortelsplitsingen van kiezen. Wat geldt voor een elektrische borstel geldt zeker voor de Interspace, namelijk dat je ermee moet leren omgaan en daarvoor heb je dan ook instructies van jouw behandelaar nodig.
Opzetborstels voor de elektrische tandenborstel met een ronde borstelkop en ook de Interspace zijn in onze praktijk verkrijgbaar.
X Tandpasta
De beste tandpasta bestaat niet, maar welke je ook kiest er dient in elk geval fluoride in te zitten voor een optimale bescherming van het tandglazuur, maar ook van de wortels van de tanden en kiezen. De wortels komen vaak (meer) bloot te liggen na afloop van de parodontale behandeling, waardoor de gevoeligheid voor koud, warm, zoet of zuur kan toenemen maar soms ook de gevoeligheid voor gaatjes. Daarom bevelen wij specifieke tandpasta’s aan tijdens de parodontale behandeling of tijdens de nazorgfase. Informeer aan onze balie welke tandpasta’s wij adviseren en overleg met jouw behandelaar welke tandpasta in jouw situatie het meest geschikt is.
Wij bieden geen tandpasta’s meer aan in onze praktijk, maar als je overstapt op één van de door ons aanbevolen specifieke tandpasta’s dan geven wij je een gratis proefmonster mee. Daarentegen kun je nog wel een tandpasta met een extra hoge concentratie fluoride in onze praktijk aanschaffen.
√ Ragers
Het meest effectieve hulpmiddel om mee tussen je tanden en kiezen te reinigen is een borsteltje oftewel rager, die net als een tandenborstel met de haren het tandoppervlak reinigt. Ook hiervoor geldt dat je ermee moet leren omgaan, want bij verkeerd gebruik kun je het tandvlees ermee beschadigen. Ragers zijn er in diverse maten en afhankelijk van de grootte van de ruimte tussen je tanden en kiezen kies je samen met jouw behandelaar de juiste maat voor het beste resultaat. Hierbij is het van belang dat je erop let dat de metalen draad van de rager niet tegen je tand of kies aankomt, want het zijn de haren die het tandoppervlak reinigen.
Wij adviseren een specifiek merk van hoge kwaliteit, dat duurzaam in gebruik is en dankzij het ontwerp het effectiefst is.
√ Tandenstokers
Als de ruimtes tussen je tanden en kiezen klein zijn, is het over het algemeen handiger en net zo effectief om houten tandenstokers te gebruiken. In dit soort situaties buigt namelijk vaak een kleine maat rager om, maar hierin is jouw eigen voorkeur leidend. Daarnaast is een tandenstoker gemaakt van hout effectiever dan een plastic versie en neem je een stoker gemakkelijk mee op zak en kun je ‘m overal gebruiken. Echter ook voor een tandenstoker geldt dat je moet leren om deze op de juiste manier te gebruiken voor een optimaal resultaat.
Ook voor dit hulpmiddel adviseren wij een specifiek merk vanwege de bewezen kwaliteit.
√ Gaasverband
Een stuk afgeknipt gaasverband is een heel handig hulpmiddel om achter je laatste kiezen mee schoon te maken, omdat de tandenborstel dit vlak onvoldoende kan bereiken. Het is belangrijk dat het gaas niet elastisch is, want dat werkt niet goed en vaak is het nat maken van het gaasje ook prettiger. De techniek voor het gebruik van een gaasje is net als die voor flosdraad lastig en je moet dan ook goed oefenen met jouw behandelaar voor het juiste effect. Maar als je het op de juiste wijze gebruikt, bereik je er hele goede behandelresultaten mee.
Ook een rolletje gaasverband is duurzaam in gebruik en bovendien goedkoop in aanschaf.
√ Diverse andere hulpmiddelen
Naast bovenstaande en meest belangrijke hulpmiddelen om je gebit mee te reinigen, kun je in onze praktijk ook nog andere hulpmiddelen voor de verzorging van je gebit of gedeeltelijke (frame)prothese aanschaffen. Zoals voorbeeld een protheseborstel, die speciaal ontworpen is om een (gedeeltelijke) prothese mee te reinigen. Of een tongschraper om met name het achterste deel van je tong mee te reinigen, omdat dit deel ruwer is waardoor er meer bacteriën achterblijven en voor een slechte adem kunnen zorgen. Daarnaast kun je ook een plastic brugnaald in onze praktijk aanschaffen om onder moeilijk bereikbare constructies te komen en waarmee je met een flosdraad of een streng verbandgaas dit gebied kunt reinigen.
Informeer naar deze of andere hulpmiddelen aan onze balie of stel aanvullende vragen aan jouw behandelaar als je meer wilt weten over de verzorging van je gebit.
Ook als je ex-cliënt van de PPF bent, mag je alle hulpmiddelen die je nodig hebt bij ons blijven aanschaffen.