Schelte Fokkema vierde zijn 25-jarig jubileum als parodontoloog – Parodontologie Praktijk Fokkema B.V. – ‘s-Hertogenbosch

Parodontologie Praktijk Fokkema

is een verwijspraktijk voor tandvleesproblemen. Dit houdt in dat je een verwijzing van de eigen tandarts of mondhygiënist nodig hebt om een afspraak te maken. Onder het item Parodontologie tref je informatie aan over het werkgebied van de parodontoloog en wanneer een verwijzing zinvol is, maar ook wat parodontitis is en wat de relatie is tussen tandvleesontstekingen en de algemene gezondheid.

Terug naar overzicht

Schelte Fokkema vierde zijn 25-jarig jubileum als parodontoloog

Vanwege de coronamaatregelen smeedde Schelte geen plannen voor een grootse viering, maar in juni werd hij desondanks door zijn team verrast met een borrel en in het zonnetje gezet. Tijdens de borrel werd hij uit naam van het team door Lianne toegesproken, inmiddels zelf ruim 20 jaar in dienst van de PPF, en Schelte bedankte voor de fijne werkjaren en hem roemde voor zijn inspirerende houding. Ze zette Schelte neer als een grote leermeester en gaf aan dat hij een harde werker is.

Door deze verrassing realiseerde Schelte zich bij nader inzien dat het goed is om ook vanaf zijn kant stil te staan bij dit heugelijke feit en nodigde eind juli het hele team uit voor een diner, dat door de versoepelingen van de coronamaatregelen weer mogelijk was geworden. Voorafgaand aan het diner organiseerde Schelte een borrel in de praktijk om terug te blikken op 25 jaar PPF.

Nadat Schelte op 19 juni 1996 zijn postacademische titel in de parodontologie ontving, ging hij werken als parodontoloog en richtte in datzelfde jaar de PPF op. Het begon kleinschalig, in een bestaande tandartspraktijk en Schelte voerde nog alle behandelingen zelf uit. De praktijk groeide en Schelte besloot na enkele jaren zich zelfstandig te vestigen en kocht het huidige pand aan de Orthenseweg 14 en startte in het najaar van 1999 met een team van 5 leden.

De transities van het praktijklogo door de jaren heen

In 1996 was de naam van de praktijk nog Parodontologische Praktijk, om in 1999 definitief vervangen te worden door Parodontologie Praktijk. Ook de kleur van de boom in het logo veranderde van groen naar donkerblauw, dat jarenlang de huiskleur van de praktijk is geweest. In 2016 zag het huidige logo het levenslicht en werden de naam en boom gevat in een strakke vormgeving en voorzien van een fris blauwe kleur. De boom in het logo symboliseert enerzijds de plaats van de vestiging en anderzijds het vakgebied. Het bovenste deel van de boom met de bladeren is geïnspireerd op het wapen van Den Bosch en de wortels van de boom vertegenwoordigen het houvast en daarmee het fundament van het gebit, het vakgebied van de parodontologie.

De jaren daarna expandeerde het team, om vervolgens na allerlei organisatorische ontwikkelingen tientallen jaren later weer in te krimpen. Er kwamen door de groei van de praktijk naast klinische ook steeds meer administratieve en managementfuncties bij, waarvoor de PPF een hele weg doorliep op zoek naar de juiste invulling. Het begon met een secretaresse, vervolgens een officemanager, daarna een managementassistente en uiteindelijk een praktijkmanager om tot slot weer terug te keren naar de oorsprong. Sinds een aantal jaren is een groot deel van deze taken ondergebracht bij de assistentes, die Schelte ondersteunen in het management en voor de financiële administratie en planning wordt hij ondersteund door een externe partij.

Daarnaast voltrokken zich de ook nodige vakinhoudelijke ontwikkelingen, waarbij de eerste 15 jaar van de praktijkvoering zich kenmerkte door beroepsstages voor studenten van de opleiding tot mondhygiënist. Hiermee kon het team in eerste instantie succesvol uitgebreid worden en kon later ook voor vervanging van teamleden gezorgd worden, maar gaandeweg sloten de stages niet meer aan op de praktijkvoering. Dit werd niet alleen veroorzaakt door de veranderingen binnen het onderwijs maar ook die van het werkveld, waardoor de verwijsvraag en het type verwijzing anders waren geworden. Samen met de verdere ontwikkeling van de praktijk paste het niveau van een beginnende professional niet meer bij de behandelingswijze en filosofie van de PPF.

De Parodontologie Praktijk Fokkema kan terugkijken op 25 succesvolle jaren van tandvleesbehandelingen en educatie. Hiermee heeft de PPF een belangrijke maatschappelijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de mondgezondheid in de regio en ook aan de kwaliteit van het beroep mondhygiënist. In die 25 jaar is de PPF een betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand adres gebleken.

Foto’s van de verrassingsborrel in juni en het gezamenlijke diner in juli 2021

                              

Tijdens de verrassingsborrel in een feestelijk versierde kantine stond een taart met daarop de felicitaties klaar en ontving Schelte kaartjes, een cadeau en een bos bloemen van het team. Tijdens het diner werd Schelte bij het grand dessert nogmaals verrast en dit maal met een smakelijk beschilderd bord. Lianne en Marianne, die de organisatie van het diner in handen hadden, kijken daarbij tevreden toe. Schelte kon het niet nalaten om het verkeerd gespelde woord paradontoloog te corrigeren in parodontoloog.  

PPF van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en wees trots op wat jullie met elkaar hebben bereikt! Op naar het volgende lustrum, dat hopelijk grootser gevierd kan worden.

Publicatiedatum: 23-08-2021