Parodontologie Praktijk Fokkema

is een verwijspraktijk voor tandvleesproblemen. Dit houdt in dat je een verwijzing van de eigen tandarts of mondhygiënist nodig hebt om een afspraak te maken. Onder het item Parodontologie tref je informatie aan over het werkgebied van de parodontoloog en wanneer een verwijzing zinvol is, maar ook wat parodontitis is en wat de relatie is tussen tandvleesontstekingen en de algemene gezondheid.

Terug naar overzicht

Schelte Fokkema organiseerde wederom een succesvol congres

Op 28 januari 2022 leidde Schelte Fokkema vanuit een studio in de Jaarbeurs te Utrecht het door hem georganiseerde congres PARO: multifactorieel, over het multifactoriële karakter van parodontitis. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen vond het congres online plaats.

Twee jaar eerder organiseerde Schelte ook een congres dat plaats vond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Dit was nog een fysiek congres zo vlak vóór de coronapandemie, waarbij het publiek dicht op elkaar gepakt zat in een overladen zaal. Na een coronacrisis rijker te zijn, lijken zulk soort bijeenkomsten bijna onvoorstelbaar.

Beide congressen mocht Schelte op uitnodiging van de Van Hoytema Stichting, één van de officieel erkende nascholingsinstituten voor de geneeskunde en tandheelkunde in Nederland, organiseren en tijdens de congresdag ook voorzitten. Toen Schelte ruim 3 jaar geleden gevraagd werd om een congres over zijn eigen vakgebied te organiseren hoefde hij niet lang na te denken om deze uitdaging aan te gaan. Hij voelde het als een uitgelezen kans om vanuit zijn eigen visie parodontitis voor het voetlicht te werpen.

Na het eerste succes volgde een tweede

Dat er na het eerste zeer succesvolle congres nog een vervolg zou komen had Schelte vantevoren nooit gedacht. De Hoytema Stichting was na afloop van het congres in 2020 zo enthousiast dat zij de volgende dag Schelte al benaderde voor een vervolg. Echter door de coronacrisis duurde het langer voordat het vervolg kon plaats vinden. Desondanks is ook dit tweede congres enthousiast ontvangen en door de deelnemende tandartsen en mondhygiënisten als goed tot zeer goed gewaardeerd. Mede dankzij de bevlogenheid en passie van de sprekers.

Schelte benaderde voor de congressen collega’s met verschillende opleidingsachtergronden, zodat zij vanuit hun eigen expertise en specialisatie binnen de tandheelkunde maar ook daarbuiten, parodontitis ofwel het ontstaan van diepe pockets en de aantasting van het onderliggende kaakbot konden belichten. De subtitel voor beide congressen was ook niet voor niets: ‘parodontitis belicht vanuit een breed perspectief’.

Achteraf kijkt Schelte voldaan en tevreden terug op twee geslaagde congressen over het multifactoriële karakter van parodontitis. Ondanks dat het organiseren van de congressen hem veel tijd en energie kost, geniet hij op de congresdagen enorm van de dynamiek en interactie tussen de sprekers. Hij zou dan ook een volgende uitnodiging voor het organiseren van een derde congres direct aannemen.

Geïnteresseerd in de congresprogramma’s of wat voor inleiding Schelte schreef? Klik op onderstaande afbeeldingen om de websites van de congressen te bezoeken. Meer lezen over parodontitis en de factoren die in het ontstaan een rol spelen? Kijk op de pagina Wat is parodontitis.

           

Publicatiedatum: 22-02-2022